Гърция е намалила с 80% използването на въглища

Брюксел, Апостол Апостолов*, специално за REALNO.BG

За последните няколко години Гърция е намалила с 80% използването на въглища и усилено работи по плана за изпълнение на Зелената сделка. Това заяви в Брюксел в рамките на европейски икономически форум министърът на икономиката и финансите Костис Хацидакис, който в присъствието на икономическия еврокомисар Паоло Джентилони разказа за постигнатото от страната по отношение на зеления преход.

„Още като министър на околната среда и енергетиката преди 5 пет години представих амбициозен план за зеления преход и започнахме да работим в тази насока“, отбеляза министърът. Като ключови политики той открои редуцирането на въглищата, 43% спад в нивата на емисиите CO2 спрямо 2005 година и политики по инсталиране на повече мощности за възобновяема енергия.

„Преди 5 години въведохме зелената програма в Гърция и срещнахме остри реакции от засегнати региони и социални групи. Благодарение на финансовата помощ от ЕК въведохме амбициозен план за справедлив преход, особено по отношение на двата най-засегнати региона – Западна Македония и община Мегалополис в Пелопонес“, отбеляза той. По думите му по различни програми са създадени хиляди работни места, които са заменили останалите без работа служители в минния сектор.

В края на миналата година Гърция обяви, че разработва национална програма, която цели през следващите години да се позиционира като ключов играч в разрастващата се средиземноморска вятърна индустрия. Плановете са да бъдат изградени 4,9 GW мощности в средносрочен план до 2030-2032 г. и още 12,4 GW в дългосрочен план.

Като част от реализирането на тази програма е сключено споразумение за сътрудничество между компаниите DEME и FARIA Renewables за проучване и съвместно разработване на офшорни вятърни паркове, съобщи специализираният нидерландски енергиен сайт Industry&Energy. Основната цел на това стратегическо партньорство е да оцени и капитализира потенциала на Гърция за офшорни вятърни инсталации.

*Апостол Апостолов е икономически журналист, който живее в Брюксел от 2020 г. С интерес следи теми в енергетиката, „зелената“ енергия, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите, както и политиките в района на Бенелюкс – западноевропейския икономически съюз, включващ Белгия, Нидерландия и Люксембург

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *