Брокери: Поскъпнаха наемите в София

На пазара на наеми в София през 2023 г. се отчита повишение както на цените, така и на търсенето. През януари 2023 г. средната цена за наем на 3-стаен апартамент в София е била 1100 лева месечно, докато през декември тази стойност вече е достигнала до 1300 лева на месец.
При двустайните жилища картината е идентична – ако през януари средният наем е бил 760 лева, то през декември той вече е бил около 900 лева. Това посочват от компанията „Имотека“ с годишния си анализ.

Търсене и продажба на жилища

Устойчив пазар на жилища със стабилни нива в броя реално сключени сделки – това характеризира изминалата 2023 г. Покачването на цените продължава, макар и умерено – на годишна база то е в рамките на 11% в големите градове на страната. Същевременно ипотечното кредитиране остава ключов фактор на пазара, привличайки все по-млади участници към решението за покупка на жилище.
Според Явор Пейчев, изпълнителен директор на компанията, в периода октомври-декември 2023 г. на всеки 100 новоизлезли оферти на пазара са се падали по 130 купувачи. Това представлява раздвижване спрямо края на 2022 г. и началото на 2023 г., когато съотношението е 1:1.

Цени и квартали

Цените продължават своя плавен ръст, но това важи основно за качествените имоти. Продавачите на някои надценени оферти – около 7-9% от всички, са направили известен коментар в цената преди да стигнат до сделка. В София нивата са нараснали с 10%, във Варна – с 6%, а в Пловдив – с 18%.

Цени по квартали СОФИЯ / евро/кв. м

Най-интересните за купувачите квартали през 2023 г. са били Кръстова вада и Малинова долина, Младост, Овча Купел, Лозенец, Манастирски ливади. Наличието на метро или друг удобен транспорт е водещо за по-голямата част от хората. Очакванията са новите линии на метрото да раздвижат сделките в Слатина и Гео Милев.

Търсене и профил на купувача

Двустайните и тристайните жилища продължават да са ключови за пазара, следвани от многостайните апартаменти и къщите. Инвестиционните покупки пък представляват малко под 20% от всички през 2023 г. Близо половината от сделките в София са сключени с ипотечен кредит – тренд, който не се изменя съществено спрямо 2022 година. Участието на банките остава ключов фактор на пазара, което предопределя и все по-младата възраст на купувачите. През 2023 г. те са най-често между 25 и 40 години, като долната граница пада спрямо предходната година. Най-активни са потребителите от IT сферата, те купуват за лично ползване и финансират по-голямата част от покупката си с кредит – от 50% до 80% от стойността. Лекарите и фармацевтите също са сред активните на пазара на жилищни имоти професии.

Друга група купувачи са хора от различни големи градове в страната, които търсят жилища в София с инвестиционна цел или за децата си, за които предстои да бъдат студенти. Обичайно тези хора продават свои имоти или земи в близост до населеното си място, за да придобият недвижимо имущество в столицата.

„София продължава да е притегателен център за българите от останалите населени места. Наблюдаваме миграция към столицата от Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Благоевград, Пловдив, Плевен. Такова движение има и към Варна – от Разград, Силистра, Русе, Добрич, Търговище, както и в Пловдив – от Смолян и областта, Кърджали, Хасково, Димитровград, Пазарджик”, коментира Явор Пейчев.

Известна миграция се наблюдава и в рамките на градовете. Някои купувачи се стремят да сменят настоящия си квартал с по-престижен такъв – с по-добра социална инфраструктура, транспорт, детски градини и училища и зелени площи. Водещият мотив за покупка обаче е друг – придобиването на по-голямо и комфортно жилище.

„Най-често срещаният мотив за покупка на нашите клиенти е да живеят по-просторно. От жилища с 2 или 3 стаи те се стремят да се преместят в 3 или 4 стаи. България продължава да е в челните места по пренаселеност на жилищата в Европа и това е съществен катализатор на пазара”, допълва Пейчев.

Къщи

Интересът към къщи около София е насочен на 20-30 км. на юг или север от града. Купувачите на този пазар са предимно млади семейства, които търсят самостоятелни къщи с 3-4 спални и голям двор от минимум 500 кв. м. Редовите къщи са предпочитани единствено, ако разполагат с достатъчно голяма собствена зелена площ и добра поддръжка.

Във Варна търсенето на къщи през 2023 г. е фокусирано върху разположените близо до града утвърдени вилни зони като Траката, Евксиноград и Ален Мак. Другият тип търсене е към близките села около града. Най-масовият случай при купувачите е този, в който семейства се местят от апартамент в къща, водени от желанието си за повече пространство и обширен двор.

В Пловдив пазарът на къщи е най-изявен. Основните клиенти отново са семейства с 2 или повече деца, които имат нужда от къща с 3-4 спални, голям двор и близост до града. Затова и пазарът в селата около Пловдив е изключително активен. В тях вече има изградена канализация, улици и частни детски градини, паркове и зелени площи, както и много бърз достъп с автомобил до центъра на града. Най-желаните села са Белащица, Марково, Първенец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *