Северно море става огромен вятърен парк

Строителство на белгийски енергиен остров ще започне в началото на март следващата година. Зоната, наречена „принцеса Елизабет, е с площ от 5 хектара и ще се намира на 45 километра от брега на Северно море при град Остенде, предава за Realno.bg икономическият журналист Апостол Апостолов, който от години живее в Белгия.

Мрежовият оператор на страната „Елиа“ е получил разрешителното за строеж, става ясно от официално съобщение до медиите. Изграждането на острова се смята за втората офшорна зона в Северно море, която ще свързва новоизградените вятърни паркове и междусистемни връзки между Обединеното кралство и Дания с наземната електропреносна мрежа на Белгия.

Плановете са да бъде завършен до две години. Първите перки ще се завъртят през 2028 година. Според информацията на оператора, вятърните турбини първоначално ще генерират 3,5 гигавата мощност като до 2030 година ще достигне до 6 гигавата.

Изпълнението е поверено на Консорциум, с участието на белгийските морски строителни компании DEME и Jan De Nul. Те са започнали подготовката на площадката, където ще се изградят бетонните основи във Влисинген (пристанище на Северно море).

„Планираме да продължим да развиваме Северно море като водещ енергиен център на Белгия и „принцеса Елизабет“ ще има решаваща част в този процес. С това екологично разрешение, сега правим голяма крачка напред в развитието на зоната. Тъй като Белгия е и първата страна в света, която ще инсталира вятърни турбини в защитени морски зони, ние сме възхитени, че „Елиа“ отделя изключително внимание върху опазването на природата“, отбелязва министър Винсент Ван Куикенборн, отговорен за Северно море.

„Белгия е лидер в офшорната енергетика. С този проект искаме да превърнем Северно море в зелената електроцентрала на Европа“, заяви за пореден път федералният енергиен министър Тине ван дер Стратен.

Издаденото разрешително идва в момент, в който правителството си задава въпроса докъде са възможностите на Северно море. Затова, през март ресорният министър Винсент Ван Куикенборн (Open Vld) поръча доклад, за да се види дали е възможно строителството на още перки и слънчеви панели. Според специалистите от Arcadis, изготвили доклада, изграждането на трета офшорна зона в Северно море ще дойде в повече на природата. Според тях ще има негативни последици както за жителите по крайбрежието, така и за икономиката, по отношение на корабоплаването и пристанищата, пише в. L’Echo.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *