Volvo и Renault ще правят заедно електрически ванове

Шведският производител на автомобили AB Volvo и френската Renault обявиха, че са в процес на създаване на нова компания, която да управлява развитието на електрифицирани ванове, съобщиха двете компании в съвместно прессъобщение.

Френската логистична компания CMA CGM ще влезе впоследствие в съвместното предприятие чрез инвестиция. Компаниите заявиха, че обединяват усилия, за да се справят с все по-голямата нужда от декарбонизирана и ефективна логистика.

Renault и Volvo са подписали обвързващи споразумения за създаването на нова компания, в която ще имат първоначално 50 на 50 дялов капитал. Планът е всяка от тях да инвестира 300 милиона евро през следващите три години.

CMA CGM е подписала необвързващо писмо за намерение, за да се присъедини към новата компания, инвестирайки 120 милиона евро, като целта е да се ускори декарбонизацията на секторите на транспорта и логистиката.

Съвместното предприятие трябва да започне да оперира в началото на 2024 година, ако бъдат завършени всички процеси по регулаторното одобрение.

Новата фирма ще има собствена корпоративна идентичност и ще е с централа във Франция. Началото на производството е планирано да започне през 2026 година.

Двете компании посочват, че ще останат конкуренти във всички други области на автомобилната индустрия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *