Volkswagen с мултимилиардна програма за спестявания

Най-големият германски автомобилостроител Volkswagen е постигнал споразумение с представители на служителите си за мултимилиардна програма за спестявания за всички основни марки на компанията, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Разходите за персонал ще бъдат съкратени с 20% в администрацията, но базираната във Волфсбург компания обяви, че няма да има принудителни съкращения.

Голяма част от спестяванията ще бъдат направени за сметка на фиксирани и материални разходи. Очаква се програмата да увеличи печалбата с 4 милиарда евро до идната година, като ръководството се надява да увеличи постъпленията до 10 милиарда евро годишно след това.
Прогнозите са рентабилността на продажбите да се увеличи от 3,4 на сто до 6,5 на сто.

Шефът на основната марка на Volkswagen Томас Шафер обяви плана за спестявания през лятото след месеци на преговори с работническия съвет на компанията.
„През последните седмици направихме голяма стъпка напред към разработката на най-комплексната програма, която марката е приемала някога“, заяви Шафер.

Председателката на работническия съвет Даниела Кавало заяви, че споразумението ще укрепи конкурентоспособността в дългосрочен план, без да нанася едностранна вреда на служителите.
„Не сме приемали никакви съкращения на заплати или на работни места“, отбеляза тя.
Според Кавало по-голямата част от спестяванията ще са в области, които не са пряко свързани с персонала.

В допълнение към материалните и фиксирани разходи, планът ще обхване продажбите и продуктовото развитие.

Времето за разработване на нови модели ще бъде намалено до 36 месеца.

От Volkswagen не уточняват колко работни места ще бъдат съкратени. С оглед на съкращаването на разходите без освобождаване на служители, ще бъде удължено частичното пенсиониране, каза говорител на компанията. Замразяването на наемането на нови служители от началото на ноември, също остава в сила.

След изненадващото прекратяване на субсидиите на германското правителство за покупка на електрически автомобили Volkswagen обяви, че подобно на други автомобилостроители ще плати субсидията за оставащото време.

Компанията ще изплати целия бонус за всички отговарящи на условията електрически автомобили, поръчани до 15 декември и регистрирани до края на март, съобщи компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *