Tesla изтегля 125 000 автомобила заради дефекти

Американският автомобилен производител Tesla изтегля повече от 125 000 превозни средства от пазара в САЩ, за да поправи дефект при предупредителната система за предпазния колан, което може да увеличи риска от нараняване при евентуален сблъсък, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Националната администрация за транспортна безопасност на САЩ (National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA) обяви, че изтеглянето засяга определени автомобили от Модел S, произведени в периода от 2012-2024 г., Модел X – от 2015 of 2024 г., Модел 3 – от 2017 до 2023 г. и Модел Y от 2020 до 2023 г.

Системата за предупреждение за предпазния колан трябва да подава звукови и визуални сигнали за напомняне на шофьорите, че предпазният им колан не е закопчан. Американският регулаторен орган предупреди, че при определени превозни средства звуковите и визуалните сигнали за напомняне за колан не са се включили в момента, в който е трябвало, което не е в съответствие с федералните изисквания за безопасност. Идентифицирани са и 104 гаранционни претенции.

Компанията планира да започне безплатно инсталиране на безжична актуализация на софтуера на засегнатите автомобили през този месец. През май Tesla изтегли 3878 от своите електрически пикапи Cybertruck за 2024 г., след като бе открито, че педалът на газта може да заседне, което може да доведе до неволно ускоряване на скоростта на автомобила и да увеличи риска от катастрофа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *