Swatch Group с милиард долара чиста печалба

Швейцарският производител на бижута и часовници Swatch Group обяви увеличение на нетната печалба за миналата година на фона на силното търсене на луксозните аксесоари, въпреки отрицателното влияние на силния франк.

През 2023 г. чистата печалба е нараснала с 8,1% до 890 милиона швейцарски франка (1,02 милиарда долара), докато продажбите са се повишили с 5,2% до 7,9 милиарда швейцарски франка въпреки влиянието на валутните курсове.

Продажбите в Швейцария са се увеличили с 30% миналата година, а в останалата част на Европа – с едноцифрен процент. В Хонконг, Тайланд, Индия, Япония и Китай е бил регистриран двуцифрен растеж.

Най-големият производител на часовници в света очаква силни резултати тази година при марката за бижута Harry Winston и брандовете часовници Tissot и Longines.

Swatch Group съобщи, че „очаква отлични възможности за допълнителен растеж в местни валута през 2024 година“, а марката Harry Winston ще надвиши 1 милиард швейцарски франка оборот.

През 2023 г. ключовият сегмент на часовниците и бижутата е регистрирал продажби за 7,5 милиарда швейцарски франка спрямо 7,1 милиарда швейцарски франка миналата година. Нетните продажби са се подобрили до 7,8 милиарда швейцарски франка, което е над отчетените 7,5 милиарда швейцарски франка предходната година.

Базираната в град Бил Harry Winston доставя завършени часовници и бижута, както и компоненти за часовници. Компанията обяви, че е създала 802 нови работни места в Швейцария миналата година. В края на 2023 г. за компанията са работили 33 600 души по света.

/БТА/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *