Shell: Светът първо да намали въглищата, после да мисли за квоти

Брюксел, Апостол Апостолов*, специално за REALNO.BG

Светът първо трябва да започне да използва по-малко въглища, а след това да мисли за драстично намаляване на квотите въглероден диоксид (CO2). Такава теза изказваха адвокатите на енергийния гигант Shell в съдебната зала на нидерландски съд.

Изслушването е по повод заведено дело от неправителствената екологична организация „Приятели на Земята“, които настояват компанията да редуцира емисиите CO2 с 45% до 2030 година. Искът на практика означава, че енергийната група трябва да продава много по-малко горива.

От Shell се аргументираха, че не бива да се налага задължителна цел за CO2 и че посоченият процент е твърде висок.
Shell продава само нефт и газ, а използването на въглища в частност трябва да бъде значително намалено през следващите години, посочиха от компанията.

Най-амбициозният климатичен сценарий на Международната агенция по енергетика (МАЕ) е да се редуцира наполовина използването на въглища между 2019 и 2030 г., докато емисиите на газ и петрол ще намалеят с 20 до 30% – по-малко, отколкото се изисква от Shell. При този сценарий глобалното затопляне ще бъде ограничено до около 1,5 градуса“, мотивира се адвокатът в съдебната зала.

Съдът трябва да продължи да задължава Shell да намали значително емисиите на CO2. Фактът, че други компании за изкопаеми горива не правят нищо за изменението на климата, е още по-голяма причина Shell да намали собствените си емисии и да се обърне към колегите си от индустрията, смятат от „Приятели на Земята“. Според екологичната група компанията се крие зад „лошото климатично поведение“ на колегите си от индустрията.

В отговор от Shell припомниха, че още през 2021 г. съдът ги е задължил да намалят емисиите на CO2 с 45% до началото на следващото десетилетие. Според петролния гигант тази заповед е не само незаконна, но и неефективна, защото други петролни компании просто скачат в нишата, оставена от Shell. В резултат на това глобалните емисии на CO2 няма да спаднат и дори могат да се повишат, твърди петролният гигант.
„Това разсъждение“ още веднъж потвърждава, че Shell е наясно с лошото поведение на своите колеги и знае колко разрушително е това за Земята“, коментира адвокатът на „Приятели на Земята“ Роджър Кокс.

Припомняме, че енергийната компания е в съдебна битка и по друг неин бизнес в Нидерландия – спряното през 2023 година газово находище в Грьонинген.
Заедно с ExxonMobil те започнаха арбитражно дело за пропуснати ползи заради спирането на газовото находище. Първото заседание по слечая беше проведено през декември 2023 г. Ако двата енергийни гиганти спечелят, държавата може да им плати милиарди евро, тъй като имат сключен договор за непрекъсваемо извличане на синьо гориво.

*Апостол Апостолов е икономически журналист, който живее в Брюксел от 2020 г. С интерес следи теми в енергетиката, „зелената“ енергия, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите, както и политиките в района на Бенелюкс – западноевропейския икономически съюз, включващ Белгия, Нидерландия и Люксембург

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *