Reddit излиза на борсата

Социалната мрежа Reddit става публично търгувана компания, предлагайки от днес книжата си за продажба на Нюйоркската фондова борса. Вчера Reddit определи стартова цена от 34 долара на акция, като по този начин се стреми да привлече около 750 милиона долара, съобщи Асошиейтед прес.

Първичното публично предлагане (IPO) на Reddit (акциите ще се продават под символа RDDT) ще изпробва способността на компанията да преодолее почти 20-годишната си история, маркирана от непрекъснати загуби и управленски сътресения, и да изгради устойчив бизнес модел.

От общо 15,3 милиона акции, които ще пласира компанията, близо 1,76 милиона ще бъдат предложени на потребителите на нейните услуги. Останалите акции се очаква да бъдат закупени предимно от взаимни фондове и други институционални инвеститори.

С цена от 34 долара за акция компанията ще има пазарна стойност от около 6,4 милиарда долара.

Потенциалът на Reddit привлече някои видни поддръжници, включително главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Олтман, който натрупа дял в компанията като ранен инвеститор, което го направи един от най-големите акционери. Олтман притежава 12,2 милиона акции на Reddit.

Други ранни инвеститори в социалната мрежа са съоснователят на PayPal Питър Тийл, носителят на „Оскар“ Джаред Лето и рапърът Снууп Дог. Нито един от тях не е посочен сред големите акционери на Reddit, които се очаква да придобият публично предлаганите книжа, разкриват регулаторни документи, подадена от компанията.

Базираната в Сан Франциско компания, която управлява Reddit, е основана през 2005 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *