Orano и CEZ подписаха договор за обогатяване на уран

Френската Orano, работеща в сферата на ядрения горивен цикъл, подписа договор с чешкото държавно дружество CEZ за доставка на услуги за обогатяване на уран. След преработването му в гориво, обогатеният уран ще се използва в АЕЦ „Дуковани“, съобщи Nucnet.org.

Подписването се състоя по време на посещението на френския президент Еманюел Макрон в Чешката република за укрепване на двустранното сътрудничество, особено в ядрената енергетика за граждански цели. Договорът е продължение на дългосрочното споразумение за услуги за преработване и обогатяване на уран, сключено в края на 2023 г. за АЕЦ „Темелин“. От Orano съобщават, че това позволява на CEZ да осигури доставките си на ядрено гориво от Европа.

Чешкото правителство е планирало мащабна атомна програма за следващото десетилетие, включваща изграждане на нови енергоблокове. CEZ управлява шест ядрени реактора в АЕЦ „Дуковани“ и АЕЦ „Темелин“, които осигуряват 36% от електроенергийните нужди на страната и нареждат компанията сред водещите енергопроизводители в Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *