Nvidia поскъпна с $277 милиарда за ден

Производителят на чипове Nvidia постави рекорд на Уолстрийт заради нарастващия ентусиазъм на инвеститорите към компании, занимаващи се с изкуствен интелект, повишавайки пазарната си капитализация с около 277 милиарда долара в рамките на ден, най-значителният еднодневен ръст в историята на Уолстрийт, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Предишното най-рязко увеличение на пазарната капитализация на компания на Уолстрийт беше на Meta, чиято оценка скочи със 196 милиарда долара на 2 февруари.

Същевременно Nvidia обяви Huawei като свой водещ конкурент.

Пазарната стойност на американската технологична корпорация достигна границата от 2 трилиона долара в четвъртък вечерта. Ден по-рано Nvidia отчете в своя тримесечен отчет повишаване на приходите и печалбата, значително надминаващи очакванията на анализаторите.

Главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг също представи перспективата за по-нататъшен растеж на компанията.

Книжата на Nvidia поскъпнаха с 16,4 на сто до 785,38 долара за брой във вчерашната търговия на Уолстрийт.

Бумът в използването на изкуствен интелект е причина за растежа.

Приходите на Nvidia през последното тримесечие (22,1 милиарда долара) са нараснали с повече от три пъти на годишна база, надминавайки прогнозите.

Акциите на технологичния разработчик се повишиха с около 40 на сто от началото на годината. Анализатори обаче предупредиха, че и най-малкият намек за забавяне на растежа би намалил курса на акциите.

Междувременно също в четвъртък вечерта в декларация до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC), Nvidia идентифицира китайския технологичен гигант Huawei като водещ конкурент в няколко категории, включително производството на чипове с изкуствен интелект, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Базираната в Санта Клара, Калифорния, компания заяви, че Huawei се конкурира с нея по отношение на доставката на чипове, предназначени за системи с изкуствен интелект, като графични процесори (GPU), централни процесори (CPU) и мрежови чипове.

Nvidia също така идентифицира Huawei като компания за облачни услуги, която проектира свой собствен хардуер и софтуер за подобряване на изчисленията, свързани с изкуствен интелект.

В края на миналата година Nvidia съобщи, че ще създаде нови полупроводници, които ще бъдат съобразени с въведените от САЩ ограничения върху износа за Китай на високотехнологични чипове и на технологии за производството им.

Американската технологична корпорация е водещ производител на графични процесори за мощни компютърни сървърни системи, които се използват при развитието на технологиите с изкуствен интелект. Тя държи над 90 на сто от този пазар в Китай, който се оценява на 7 милиарда долара. Nvidia обаче понася удари заради новите ограничения за износа на технологии за азиатската страна, които администрацията във Вашингтон въведе, посочват анализатори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *