Nuscale, която може да изгражда малки модулни реактори у нас, съкращава работници

Американската компания NuScale Power Corporation, която разработва малки модулни реактори (ММР), обяви, че ще предприеме мерки, включително съкращаването на 154 служители. Това ще ѝ позволи да спести до 60 милиона долара годишно и „да се позиционира по-добре в търговски, финансов и стратегически план“, пише World-nuclear-news.org.

Според главния изпълнителен директор на NuScale Джон Хопкинс технологията за ММР на компанията – единствената получила разрешение от Комисията по ядрено регулиране на САЩ, е „много години пред конкуренцията“.

VOYGR е малък модулен реактор с вода под налягане с мощност 77 мегавата, като редица страни, включително САЩ, Румъния и Полша, обмислят изграждането му на своя територия.

През ноември 2023 г. обаче NuScale и Общинските енергосистеми на щата Юта прекратиха Проекта за безвъглеродна енергия (CFPP), който предвиждаше изграждане на шест подобни модула, които да произвеждат 462 мегавата електроенергия.

Припомняме, че през февруари 2021 г. „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД и NuScale Power подписаха Меморандум за разбирателство за изследване на възможността за реализиране на ядрена технология, базирана на малки модулни реактори и в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *