Nike съкращава 1600 служители

Компанията Nike обяви, че ще съкрати над 1600 от своите служители, предаде Ройтерс.

Производителят на спортни стоки предприема съкращения на около 2% от своя персонал, за да намали разходите си на фона на очаквания спад на печалбата на компанията през тази година. Към 31 май 2023 г. служителите на Nike са били около 83 700, посочва Ройтерс.

През декември 2023 г. американската корпорация съобщи, че планира икономии в размер на 2 млрд. долара през следващите три години. Планът на Nike включва съкращения на служители, сред които и на мениджъри, ограничаване на производството на някои от продуктите на компанията и по-широко въвеждане на автоматизация при нейната дейност.

Корпорацията очаква разходите ѝ за изплащане на обезщетения на уволнени служители да достигнат между 400 милиона и 450 милиона долара.

Очаква се първата вълна от съкращения да започне днес и да приключи до края на това тримесечие, информира „Уолстрийт джърнъл“. Изданието посочва, че не се предполага уволненията да засегнат заетите в магазините на Nike, екипите за създаване на нови продукти или тези служители, които работят в центровете за обработка и дистрибуция на продукцията на компанията.

/БТА/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *