Moderna на печалба въпреки спада при ковид ваксината ѝ

Цената на акциите на Moderna се повиши с 13% в четвъртък, след като американската фармацевтична компания изненадващо обяви, че е постигнала печалба през последното тримесечие на 2023 г. въпреки спада в продажбите на единствения ѝ ключов продукт – ваксината Spikevax срещу COVID-19, предаде Си Ен Би Си.

По-ниските обеми са компенсирани от по-висока средна продажна цена на ваксините, намалени разходи и подобрена производителност.

Печалбата на Moderna през последното тримесечие на 2023 г. възлиза на 217 милиона долара. В предходната година печалбата за същия период е била 1,47 милиарда долара. Продажбите в Q4 са за 2,81 милиарда долара, като приходите от Spikevax са спаднали с 43% спрямо същия период преди година.

Като цяло компанията е на загуба от 4,7 милиарда долара за 2023 г. в сравнение с печалба от 8,4 млрд. долара за 2022 г.

От Moderna заявиха, че очакват да се върнат към ръст на продажбите догодина и да излязат на печалба до 2026 г. с пускане на нови продукти.

В момента компанията има 45 продукта в процес на разработка, 9 от които са в късен етап на изпитания. Сред тях са комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип и персонализирана ваксина срещу рак.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *