Michelin затваря заводи в Германия

Френският производител на гуми Michelin планира широкомащабни съкращения на работни места в производствените си обекти в Германия на фона на растящи оперативни разходи и конкуренцията от страни, където възнагражденията в предприятията са по-ниски, предаде ДПА, позовавайки се на съобщение от компанията.

Компанията постепенно ще прекрати производството в заводите в Карлсруе и Трир, както и производството на гуми за камиони и полуготови продукти в Хомбург до края на 2025 г. Това ще засегне общо 1410 служители в Германия.

Michelin също премества своя център за обслужване на клиенти от Карлсруе в Полша, което ще засегне още 122 служители.

Компанията обяви още, че заделя провизии (разходи свързани с преструктурирането – бел. ред.) от приблизително 425 млн. евро (465 милиона долара) в отчета си за 2023 г.

„Ангажиментът към нашите служители, напредъкът, постигнат в рамките на компанията, и инвестициите, направени през последните години в засегнатите дейности, вече не могат да компенсират силния конкурентен натиск“, каза Мария Ротгер, ръководител за региона на Северна Европа в Michelin.

Компанията иска да подкрепи засегнатите служители в намирането на нови кариерни пътища, се посочва още в съобщението на дружеството.

В момента се водят разговори с работническите съвети и профсъюза IG BCE за алтернативи за бъдещото използване на засегнатите обекти.

/БТА/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *