Meta с приходи и печалба над прогнозите

Корпорацията Meta, собственик на Facebook, Instagram и WhatsApp, отчете нарастване на печалбата и приходите си през третото тримесечие на 2023 г., което надхвърля прогнозите на анализаторите, предаде Ройтерс.

Маржът на оперативната печалба на Meta се е удвоил до 40 процента през периода юли-септември в условията на подобряване на ситуацията на пазара на онлайн реклами.

Приходите на компанията са нараствали с най-бързите си темпове за последните две години и са се повишили с 23 процента до 34,14 милиарда долара. Анализаторите очакваха те да достигнат 33,56 милиарда долара, по данни на лондонската фондова борса „Лондон сток ексчейндж груп“ (London Stock Exchange Group – LSEG).

Технологичният гигант намалява разходите си през тази година на фона на съкращенията, започнали през есента на 2022 г., при които бяха уволнени 21 000 служители. Малка част от съкратените са били софтуерни инженери или компютърни програмисти.

Сега Meta планира до края на идната година за корпорацията да работят „значително повече“ служители от около 66-те хиляди, които са били заети към края на септември, обяви главният финансов директор на компанията Сюзън Ли.

Прогнозите са, че разходите на Meta ще достигнат между 87 и 89 милиарда долара през 2023 г. По-рано те сочеха, че разходите на корпорацията ще бъдат по-високи, в границите между 88 и 91 милиарда долара.

Броят на активните потребители, които използват ежедневно социалните мрежи и онлайн приложенията, собственост на Meta, е нараснал средно със 7 процента към края на септември. По специално, активните потребители на Facebook са се увеличили с 5 процента.

Близо 100 милиона потребители са използвали месечно социалната мрежа Threads, която Meta пусна в началото на юли. Това обяви главният изпълнителен директор на технологичната корпорация Марк Зукърбърг при представянето на финансовия отчет на Meta за третото тримесечие на 2023 г.

Threads е конкурент на социалната мрежа X (бивша Twitter), чийто собственик е предприемачът Илон Мъск, посочва Ройтерс.

/БТА/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *