LED осветление превзема стадионите

Брюксел, Апостол Апостолов*, специално за REALNO.BG

LED осветлението превзема нидерландските стадиони. ПСВ, Аякс, ФК Утрехт… Адо Ден Хааг е последният клуб в Ередевизи (висшата футболна лига в страната), който е подменил изцяло осветлението, разказва репортаж на местната телевизия RTL.

Новите лампи са далеч по-ефективни и могат да спестят на клубовете от 40 до 80% от месечната сметка за електроенергия. Много зависи дали се използват на официалния стадион по време на мач или на тренировъчните игрища, пояснява Мишел ван Доорен, мениджър на специализираната компания AAA-Lux.

LED лампите работят по съвсем различен начин от познатите до момента. На тях им отнема до 20 минути, за да заработят на пълна мощност. С течение на времето те може да се регулират и светлината да намалее, допълва Мартин Болдерман, директор на Sportverlichting.com – друга компания, свързана с осветлениe на спортни съоръжения.

От Аякс разкриват, че в сравнение със старото осветление, новите лампи спестяват 25% от енергията на годишна база. За ФК Утрехт този показател е около 50%.

Преди да се изчисли енергийната ефективност обаче, са необходими инвестиции, защото подмяната на осветлението на един стадион може да струва до 500 000 евро. При аматьорските клубове сумата е по-малка. За обикновен тренировъчен терен тя е между 15 000 и 20 000 евро, ако се използват съществуващите стълбове. Изчисленията показали, че инвестицията се изплаща до 10 години.

Клубовете не инвестират само в LED осветление, за да спестяват пари, а и за забавления чрез организиране на музикални концерти. Един голям концерт на световноизвестен изпълнител носи бляскав имидж за стадиона. И пари, разбира се.

Подмяната на старото осветление, освен всичко останало, е и инвестиция в бъдещето. Критериите непрекъснато се променят и мениджърите на стадионите не искат един ден да осъмнат със спрени права, защото не покриват изискванията на футболната федерация. И на последно място, но не и по значение, според клубовете новото осветление е важно и за интереса на телевизиите.

*Апостол Апостолов е икономически журналист, който живее в Брюксел от 2020 г. С интерес следи теми в енергетиката, „зелената“ енергия, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите, както и политиките в района на Бенелюкс – западноевропейския икономически съюз, включващ Белгия, Нидерландия и Люксембург.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *