JobTiger: Над 50 000 са обявите за работа в страната

Предложенията за работа през май в България са с около 2000 повече от тези през предходния месец, което е 4% ръст, показва анализ на JobTiger. Общият брой на предложенията в края на май е малко над 50 000, като почти във всички сектори е регистриран ръст в броя на обявите. Единствено изключение прави IT секторът, в който се наблюдава близо 200 предложения по-малко или спад от 6%.

В сравнение със същия период през 2023 г. няма изменение в общия брой на предложенията за работа – те са с около 450 по-малко спрямо май 2023 г., но това е разлика, която може да бъде компенсирана в рамките на един ден в зависимост от интензитета на предлагане.

С най-голям ръст през май са предложенията за работа в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ (680 предложения повече, 7% ръст), „Логистика и транспорт“ (600 предложения повече, 12% ръст) и „Търговия и продажби“ (380 предложения повече, 3% ръст).

В останалите сектори ръстът на предложенията е, както следва: „Производство“ (300 предложения повече, 4% ръст), „Здравеопазване и фармация“ (130 предложения повече, 6% ръст), „Строителство“ (80 предложения повече, 3% ръст), „Маркетинг и реклама“ (60 предложения повече, 4% ръст).

В секторите „Административни и обслужващи дейности“ и „Счетоводство, одит, финанси“ наблюдаваме малък ръст, но като цяло броят на предложеният в тях остава почти непроменен. Анализът на предлагането по сектори на годишна база продължава да показва спад в IT сектора(-25%) и по-ниски нива на предлагане в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ (-10%), „Маркетинг и реклама“ (-6%) и „Производство“ (-3%).

Подобно на предходните два месеца с най-голям дял на обявите са секторите „Търговия и продажби“ (25%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (20%) и „Производство“ (15%). След тях се нареждат секторите „Административни и обслужващи дейности“ (10.9%), „Логистика и транспорт“ (10.7%), „ИТ“ (6%), „Строителство“ (5.3%), „Здравеопазване и фармация“ (4.8%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4.8%), „Маркетинг и реклама“ (3%) и „Изкуство“ (1%).

Броят на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа остава непроменен през май – около 3 400. Като дял спрямо общия брой обяви този тип предложения заемат 8% от предлагането.

Продължава ръстът на предложенията във водещите областни градове. В София той е 5%, а в останалите градове е както следва: Пловдив (4%), Варна (2%), Бургас (2%), Русе (10%) и Стара Загора (6%). Общо предложенията в тези градове са с около 1500 повече, което е ръст от 5%. Като дялово разпределение в София обявите са 40%, а в останалите градове са: Пловдив (10%), Варна (10%), Бургас (5%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *