Intel разочарова с прогноза за $12,2 – 13,2 млрд. до март

Гигантът в производството на полупроводници Intel разочарова Уолстрийт с очакванията си за текущото тримесечие, предаде ДПА, цитирана от БТА. Акциите намаляха с почти 11% във вчерашната следборсова търговия.

Intel прогнозира приходи от между 12,2 милиарда долара и 13,2 милиарда долара за текущото тримесечие. Анализатори очакваха средна стойност от около 14 милиарда долара. Очакванията за коригираната печалба на акция също не отговарят на очакванията.

Прогнозата сочи, че главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер все още има твърде много работа пред себе си в реорганизацията на мощната някога компания за чипове. Конкуренцията е ожесточена не само в технологичните центрове за данни. Гелсингер иска да постигне обрат с новите производствени процеси за по-ефикасни чипове.

През последното тримесечие на календарната 2023 г. Intel увеличи оборота си с 10% на годишна основа до 15,4 милиарда долара, което надвишава незначително очакванията на пазара. Крайният резултат е печалба от 2,7 милиарда долара след загуба от 700 милиона долара през същото тримесечие на предходната година.

Развитието на отделните подразделения сочи къде се крият проблемите. Приходите от процесори за персонални компютри са нараснали с една трета до 8,8 милиарда долара, тъй като компютърният пазар се е възстановил.

Гелсингер предполага, че продажбите на персонални компютри ще нараснат отново до около 300 милиона устройства годишно. Intel иска да увеличи продажбите си с концепцията „Персонални компютри с изкуствен интелект“, която е създадена, за да бъде подходяща за приложения с изкуствен интелект.

За сметка на това продажбите в сферата на технологиите на центровете за обработка на данните са намалели с 10 на сто до 4 милиарда долара. Това е под очакванията на анализаторите. Intel изпитва сериозни затруднения в тази сфера.

В допълнение на това с все по-голямата употреба на приложения, базирани на изкуствения интелект, компанията за полупроводници Nvidia набира скорост със своите специално разработени чипове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *