Intel представи ново поколение чипове с AI

Intel предизвика своите конкуренти Nvidia, AMD и Qualcomm, като представи на изложение в Тайван чипове и технологии, водещи в революцията на изкуствения интелект, предаде АФП.

От десетилетия Intel доминира на пазара за полупроводници, които се използват за всякакви цели – от захранване на лаптопи до центрове за данни. През последните години обаче нейните конкуренти, особено Nvidia, поеха водещата роля при процесорите, предназначени за сферата на изкуствения интелект.

В реч на технологичното изложение Computex в Тайван, главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер представи най-новите сървърни процесори Xeon 6 и разкри повече информация за следващото поколение чипове Lunar Lake за персонални компютри с изкуствени интелект.

„Изкуственият интелект води един от най-значимите периоди на иновации, които индустрията някога е виждала“, допълни Гелсингер.

„Магията на силиция отново дава възможност за експоненциален напредък в изчислителната техника, който ще разшири границите на човешкия потенциал и ще захранва глобалната икономика за години напред“, каза още главният изпълнителен директор на компанията.

Той представи най-новите продукти на Intel, които според него предлагат възможно най-добрата комбинация от производителност, енергийна ефективност и достъпност.

Intel обяви още, че цените на графичните ускорители за програми с изкуствен интелект Gaudi 2 и Gaudi 3 са по-ниски от тези на конкурентните чипове, предаде Си Ен Би Си.

Клиентите търсят високопроизводителни, рентабилни обучения и решения, базирани на генеративен изкуствен интелект. И те започнаха да се обръщат към алтернативи като Gaudi, каза още главният изпълнителен директор на Intel.

Изложението Computex е основното годишно технологично събитие в Тайван, чиито авангардни фабрики за полупроводници са от решаващо значение за много технологични продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *