Huawei наваксва изоставането от iPhone

Продажбите на Apple iPhone се сринаха в Китай през първите шест седмици на 2024 г., според доклад на Counterpoint Research, цитиран от CNBC.

Анализаторската фирма обяви във вторник, че продажбите на iPhone са се сринали с 24% през периода, тъй като Apple е изправена пред силна конкуренция от страна на местни компании за смартфони като Huawei, Oppo, Vivo и Xiaomi.

Apple беше подложена на сериозен натиск от технологичния гигант Huawei, който се възражда в Китай след пускането на пазара на своя смартфон Mate 60.

Няколко конкурентни китайски компании за смартфони също регистрираха спадове в продажбите си през шестседмичния период, но по-слабо изразени от този на Apple. Доставките на смартфони на Oppo са спаднали с 29% на годишна база, докато Vivo и Xiaomi регистрират спад от съответно 15% и 7%, според Counterpoint Research.

Най-добре представилите се марки смартфони за първите шест седмици са Huawei и неговия бранд Honor, който се отдели през 2020 г. в резултат на санкциите на САЩ.

Доставките на смартфони на Huawei са нараснали с 64% на годишна база през първите шест седмици на 2024 г., според Counterpoint Research. Междувременно доставките на телефони Honor са се увеличили с 2%.

Миналата година Huawei пусна модела Mate 60 с 5G, което беше голяма изненада, тъй като правителството на САЩ удари компанията с многобройни санкции през 2019 г. и 2020 г., като я отряза от ключови чипове и технологии, необходими за петото поколение мобилна връзка.

Някога най-големият играч на световния пазар на смартфони по обем на продажбите, Huawei беше единственият основен съперник на Apple в Китай при устройствата от висок клас. Потребителите се насочиха към iPhone, след като телефоните на Huawei загубиха своята конкурентоспособност поради липсата на 5G и авангардни полупроводници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *