Google, Microsoft и Amazon инвестират в атомна енергия

Технологичните компании и милиардерите от Силициевата долина инвестират в ядрени мощности от години като ключов източник на устойчива енергия в рамките на зеления преход, но сега имат и допълнителен стимул и това е изкуственият интелект, пише nbcnews.com.

Microsoft подписа договор за доставка на електроенергия с водещ оператор на АЕЦ, Google участва в набирането на 250 млн. долара за стартъп за ядрен синтез, а в края на 2021 г. основателят на Amazon Джеф Безос и други инвеститори събраха над 130 млн. долара за канадска атомна компания.

Изчисления сочат, че при текущите темпове на растеж някои от новите сървъри за изкуствен интелект скоро биха поглъщали над 85 тераватчаса електроенергия на година – повече от годишното потребление на някои малки държави. Докато генеративният изкуствен интелект се разраства със светкавична скорост, проектите за ядрена енергия са подложени на тежки регулации и обикновено напредват трудно.

В САЩ ядрената индустрия не е увеличавала съществено дела си в електроенергийния микс от десетилетия. Но проучване от 2023 г. показва, че предвид климатичната криза, по-голямата част от американците вече подкрепят разширяването на сектора – 57% спрямо 43% през 2020 г. Към момента АЕЦ дава само 19% от общото производство на енергия в страната, като в търговска експлоатация са 93 реактора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *