Fitch потвърди дългосрочните рейтинги на ОББ и „УниКредит“

Международната рейтингова агенция „Фич Рейтингс“ (Fitch Ratings) потвърди дългосрочния рейтинг (Long-Term Issuer Default Rating – IDR) на Обединена българска банка АД (ОББ) на „A-„. Агенцията също така остави рейтинга за подкрепа от акционерите на банката (Shareholder Support Rating – SSR) на ниво „а-„. Запазва се и краткосрочният рейтинг „F1“ на ОББ. Рейтинга на жизнеспособността на банката (VR) обаче се повишава от „bb“ на „bb+“.

Повишаването на рейтинга на жизнеспособността на ОББ отразява основно виждането за структурни подобрения в рентабилността на банката, подкрепени от сливането с „KBC Банк България“, осъществено през миналата година, и качеството на активите. Надграждането също така отразява намалени бизнес и интеграционни рискове, произтичащи от сливането с „KBC Банк България“, смятат от „Фич Рейтингс“.

ОББ консолидира позицията си на най-голямата българска банка по активи след сливането с „KBC Банк България“ през 2023 г. и има значителни пазарни дялове от около 20 процента от кредитите и депозитите в България. Банката използва бизнес модела на своята банка-майка, като предлага цялостни услуги на своята клиентска база чрез банкиране, застраховане и управление на активи.

Агенцията потвърди и дългосрочния рейтинг „BBB“ със стабилна перспектива на друга българска банка – „УниКредит Булбанк“.

Рейтингът за подкрепа от акционерите на „УниКредит Булбанк“ (SSR) остава „bbb“, а рейтингът на жизнеспособността на банката (VR) – на ниво „bb+“.

Дългосрочният рейтинг на „УниКредит Булбанк“ следва нейния рейтинг за подкрепа от акционерите, който отразява виждането за висока вероятност за подкрепа от нейната банка-майка – базираната в Италия международна банкова група „УниКредит“ (UniCredit).

„УниКредит Булбанк“ е една от най-големите кредитори в българския банков сектор, като в края на 2023 г. държи 19 процента от активите на сектора. Диверсифицираният бизнес модел на „УниКредит Булбанк“ остава устойчив на различни сътресения в икономическите цикли, смятат от „Фич рейтинг“.

Икономическата среда в България продължава да се подобрява и да се сближава с регионалните партньори, предлагайки на българските банки умерени възможности за постоянно печеливш бизнес. Бизнес перспективите на банките се подкрепят от членството в Банковия съюз, значителните и структурни подобрения в качеството на активите през последните пет години и значително намалената фрагментация на сектора, обясняват експертите на „Фич Рейтингс“.

(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *