Facebook ще казва къде използва изкуствения интелект

Технологичният гигант Meta, който е собственик на социалните мрежи Facebook, Instagram и Threads, обяви, че от следващия месец ще започне да прилага обозначения „произведено с изкуствен интелект“ за видеоклипове, изображения и аудио файлове, създадени чрез изкуствен интелект.

С тази си стъпка компанията ще разшири политиката си, която преди се отнасяше само за някои подправени „дийпфейк“ (сериозно подправени и/или фалшифицирани, бел. ред) видеоматериали, съобщи вицепрезидентът по политиката на съдържание в Meta Моника Бикерт в публикация в блога на компанията, цитирана от Ройтерс и БТА.

Meta ще прилага отделни и по-забележими етикети за съдържание в медии, което представлява „особено висок риск от съществена измама на обществеността по важен въпрос“, независимо дали съдържанието е създадено с помощта на изкуствен интелект или други инструменти.

По-рано компанията представи метод за откриване на изображения, направени с помощта на инструменти, базирани на генеративен изкуствен интелект, използвайки невидими маркери, вградени във файловете, но без да разкрива повече подробности.

Другите услуги на Meta като чат приложението WhatsApp и слушалките за смесена реалност Quest са обхванати от различни правила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *