Eurelectric: Енергийната система на Европа прегрява

Брюксел, Апостол Апостолов*, специално за REALNO.BG

Европейските разпределителни мрежи трябва спешно да бъдат модернизирани, за да позволят масивна електрификация на транспорта, отоплението и промишлеността, да интегрират възобновяеми енергийни източници и да издържат на по-чести екстремни метеорологични и кибер заплахи. За целта инвестициите трябва да се увеличат от средно 33 млрд. до 67 млрд. евро годишно от 2025 до 2050 г., приблизително 20% от това, което ЕС е похарчил за внос на изкопаеми горива през 2023 г. Това посочва сдружението Eurelectric – организация, базирана в Брюксел, която обединява енергийните компании на Стария континент. В проучването на Eurelectric Grids for Speed се посочва, че така ще се постигне добра скорост на мрежата, значително ще се намали вноса на изкопаеми горива, ще се създадат повече от 2 милиона работни места и в крайна сметка ще се стигне до по-големи икономии на енергия и по-надеждно електроснабдяване, като същевременно ще се ускори декарбонизацията на европейската икономика.

Обществените промени обръщат енергийната система на Европа с разрушителна скорост. До 2050 г. електричеството ще заема дял от 60% от крайното потребление на енергия, в сравнение с 23% днес, възобновяемият капацитет ще се увеличи 6 пъти от 2020 г., като 70% от „зеленото“ производство на електроенергия и съхранението ще се свързват на ниво разпределение. Заявките за свързване се увеличават по-бързо от модернизацията на мрежата и ще продължат да растат с напредването на електрификацията на секторите за крайна употреба. Всичко това натоварва мрежата и за да се облекчи напрежението, годишните инвестиции в нова и модернизирана инфраструктура, включително цифровизация, трябва да достигнат 67 милиарда евро от 2025 до 2050 г., около 0,4% от Брутния вътрешен продукт на ЕС., посочват от Eurelectric.

Липсата на инвестиране би застрашила 74% от бъдещите връзки в ключови технологии за декарбонизация като електрически превозни средства (EV), термопомпи и възобновяеми източници. Инвестициите ще ускорят електрификацията и ще помогнат на ЕС да спести 309 милиарда евро всяка година от внос на изкопаеми горива от 2040 до 2050 г.

„За успешен енергиен преход ЕС се нуждае от огромни количества допълнителен мрежов капацитет. Обемът на инвестициите за операторите на разпределителните системи трябва да се удвои. За да успеем, се нуждаем от атрактивна възвръщаемост за инвеститорите, за да могат да го финансират, технология и бърза електрификация, за да управляваме таксите за разпространение”, казва президентът на Eurelectric и главен изпълнителен директор на E.ON Леонхард Бирнбаум.

Eurelectric призовава политиците както на национално, така и на регионално ниво, да осигурят инвестиции в ел. мрежите, да укрепят веригите за доставки и да отприщят обществените ползи.

В началото на април браншовите организации Eurelectric и Cefic излязоха с единно становище в подписана двустранна декларация, че новата Европейска комисия трябва да излезе с план за улесняване на достъпна до чиста електрификация на промишлеността и създаване на необходимата мрежова инфраструктура.

*Апостол Апостолов е икономически журналист, който живее в Брюксел от 2020 г. С интерес следи теми в енергетиката, „зелената“ енергия, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите, както и политиките в района на Бенелюкс – западноевропейския икономически съюз, включващ Белгия, Нидерландия и Люксембург

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *