Aston Martin забавя първия си е-автомобил заради слаб интерес

Aston Martin забавя пускането на първия си електрически автомобил заради липса на потребителско търсене, като междувременно рекордните цени на луксозните и специално издание модели са помогнали на британския автомобилостроител да свие годишните си загуби, предаде Ройтерс и БТА.

Новата цел на британската компания сега е да пусне електрическия си автомобил с батерия през 2026 година, година по-късно от предвиденото, превръщайки се в поредния автомобилостроител, който отлага целите си за електрификация, тъй като инвестициите в капацитет и технология са надвишили търсенето на електрически превозни средства.

„Потребителското търсене на електрически превозни средства в ценовата категория на Aston Martin със сигурност не е това, което си мислехме преди две години“, заяви пред медиите изпълнителният председател Лорънс Строл.

Той каза, че „има много по-голямо търсене“ за плъгин хибридни превозни средства, най-вече за компании като Aston Martin, тъй като хората „искат електрификация, но все още усещат мириса и шума на спортния автомобил“.

Valhalla, първият хибриден суперавтомобил на Aston Martin е напът да влезе в производство тази година.

Годишните загуби на автомобилостроителя преди облагане с данъци са намалели повече от половината през 2023 година, след като продажните цени достигнаха рекордни равнища при доставките на Valkyrie и други автомобили специално издание.

Mercedes-Benz също отложи по-рано този месец целта си за електрификация с пет години и увери инвеститорите, че ще продължи да подобрява моделите си с двигатели с вътрешно горене.

Aston Martin е регистрирал коригирана загуба преди облагане с данъци от 171,8 милиона британски лири (217,4 милиона долара) за годината, приключила на 31 декември спрямо 451 милиона британски лири година по-рано.

Анализаторите очакваха средна загуба от 209 милиона британски лири. Компанията запазва без промяна краткосрочната и средносрочната си прогноза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *