Apple преговаря с Google за Gemini в iPhone

Apple с преговаря Google за използване на генеративния изкуствен интелект Gemini в смартфоните iPhone, съобщи Блумбърг.


Наскоро Apple също така проведе дискусии с подкрепената от Microsoft компания OpenAI и обмисля използването и на нейния модел на AI, добавя агенцията.

Apple подготвя нови възможности като част от предстояща версия своята операционна система iOS 18, базирани на собствени AI модели, но търси партньор за захранване на генеративни AI функции, включително функции за създаване на изображения и писане на есета въз основа на прости подсказки, посочва Блумбърг.

Двете страни не са решили условията или брандирането на споразумение за ИИ, нито са финализирали как то ще бъде приложено, отбелязва още агенцията, добавяйки, че е малко вероятно сделка да бъде обявена до юни, когато Apple планира да проведе годишната си Световна конференция за разработчици.

Ройтерс напомня, че през миналия месец изпълнителният директор на Apple Тим Кук каза, че компанията планира да разкрие по-късно тази година повече за плановете си да използва генеративен AI, добавяйки, че компанията инвестира „значително“ в тази област.

Apple и Google вече имат съществуваща сделка, която позволява на Google да бъде търсачката по подразбиране в уеб браузъра Safari на Apple. Сделката обаче е подложена на регулаторен контрол, тъй като Съединените щати и техните съюзници твърдят, че Google незаконно е задушила конкуренцията, като е платила милиарди долари на Apple и други бизнес партньори, за да гарантира, че неговата търсачка ще бъде стандартната за повечето телефони и уеб браузъри.

Google също така започна да си партнира със Samsung през януари, за да внедри множество генеративни AI технологични продукти в серията смартфони Galaxy S24 на южнокорейската фирма, отбелязва Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *