AI влиза директно в Windows

Microsoft представи „компютър с изкуствен интелект“, в който инструментите за генеративен изкуствен интелект (AI) са добавени директно в операционната система Windows, за да помогнат на потребителя в работата му, предаде Франс прес.

Американската компания изчислява, че повече от 50 милиона „компютри с изкуствен интелект“ ще бъдат продадени през следващата година, като се има предвид желанието на разработчиците и потребителите за въвеждането на цифровите асистенти, които предвиждат нуждите им.

Технологичният гигант обяви новостите, докато акциите му се търгуват близо до рекордни върхове на Уолстрийт, водени от очакванията, че изкуственият интелект ще подхрани печалбата на компанията и нейните големи технологични съперници, допълни Ройтерс.

Новите компютри ще са с цена от 1000 долара и ще започнат да се доставят от 18 юни.

Microsoft провежда своята конференция за разработчици тази седмица, фокусирана върху последните иновации в сферата на изкуствения интелект, след тези на своя партньор OpenAI и на опонента си Google.

„Въвеждаме изцяло нова категория Windows, предназначена да отприщи пълната мощ на изкуствения интелект и той да бъде по-близо до потребителите“, каза Сатя Надела, главен изпълнителен директор на компанията, по време на конференция в централата на компанията в Редмънд, пред журналисти, анализатори и инфлуенсъри.

Вицепрезидентът на Microsoft Юсуф Мехди допълни, че компанията „преосмисли компютъра отвътре“.

„Компютрите Copilot Plus, кръстени на интерфейса на Windows – Copilot, са „най-бързите и най-умни компютри, правени някога. Тези подобрения са най-добрата причина за смяна на компютрите на потребителите от дълго време насам“. Те са „58% по-бързи от най-модерния MacBook Air, поясни Юсуф Мехди.

Нови функции, като превод на живо, генериране на изображения или въпроси към асистента на Copilot, ще бъдат достъпни без абонамент и без отваряне на отделни приложения.

Интегрирането на изкуствения интелект в серията Surface на Microsoft трябва да помогне за съживяване на продажбите на персоналните компютри, които отбелязаха спад с 9 на сто за една година.

Глобалните доставки на компютри са намалели с около 15 на сто до 242 милиона миналата година, според изследователската фирма Gartner, което предполага, че Microsoft очаква новата категория компютри да генерира около една пета от всички продадени компютри. „Хората трябва да бъдат убедени, че устройствата оправдават тази изцяло нова категория машини Copilot, заяви анализаторът Бен Баджарин, главен изпълнителен директор в Creative Strategies, цитиран от Ройтерс.

Microsoft също представи ново поколение собствен таблет Surface Pro и лаптоп Surface, които разполагат с чипове Qualcomm, базирани на архитектурата на Arm Holdings.

Благодарение на новата функция Recall, потребителят би могъл да върне назад във времето историята на своя компютър и да види всички прозорци, които е отворил. Функцията ще проследява всичко, направено на компютъра, от сърфиране в мрежата до гласови чатове, създавайки история, съхранена на компютъра, която потребителят може да търси, когато му потрябва, дори месеци по-късно.

Инструментът Cocreator на операционната система дава възможност да се създават изображения чрез рисуване и даване на писмени инструкции или подкани. „Безплатно е, супер бързо, напълно лично и не можете да направите това никъде другаде“, похвали се Юсуф Мехди.

Благодарение на новите типове чипове NPU (невронен процесор), специализирани за изкуствения интелект, ще могат да изпълняват задачи локално на даден компютър, без да се изпращат данни в облака (сървър в център за данни) и да се чака отговор в замяна.

Компании като Lenovo, Dell, Acer иHP наскоро пуснаха компютри с невронен процесор и сега ще интегрират „Копайлът Плюс“, надявайки се да възобновят интереса на потребителите към компютрите.

/БТА/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *