Adidas изтегля фланелка заради нацистки намеци

Adidas ще изтегли футболната фланелка с номер 44 на Германия заради полемика за прилика със символ, използван от нацистите през Втората световна война, предава BBC.

„Ще блокираме персонализирането на фланелките”, заяви говорител на Adidas, след като темата се „завъртя” в медии и социални мрежи.

Потребители наскоро забелязаха, че числото 44 в новия дизайн на фланелките, представен миналия месец, прилича на логото на нацистката паравоенна организация Schutzstaffel, по-известна като SS.

Новоиздаденият комплект също предизвика полемика с избора на розово за цветовете за гостуване.

От компанията коментираха пред BBC, че Германската футболна асоциация (DFB) и нейните партньори са проектирали номерата на фланелките. В публикация в Twitter/X от футболната асоциация посочиха, че дизайнът на фланелките е представен на УЕФА за преглед и „никоя от участващите страни не е видяла близост с нацистката символика”. Въпреки това ще бъде разработен алтернативен проект за номер 4.

Същият комплект срещна допълнителни противоречия заради избора на ярко розово като цвят за гостуване. Поддръжниците твърдят, че този цвят олицетворява многообразието на страната. Критиците обаче смятат, че той е меко казано нетрадиционен.

Adidas произвежда фланелките на националния отбор на Германия от 50-те години на миналия век. Решението на футболната асоциация да се откаже от германската компания в полза на американския гигант Nike като производител на германските футболни екипи от 2027 година бе разкритикувано от министъра на икономиката Роберт Хабек и определено като липса на партиотизъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *