83 852 са учителите в страната, 1762 лв. е минималната заплата

83 852 е общият брой на учителите в България, показва инфографика на НСИ по случай 5 октомври – Международен ден на учителя. Той се отбелязва днес по инициатива на ЮНЕСКО по повод годишнината от приемането на документа „Препоръки, касаещи статуса на учителя”. Това се случва през 1966 г., а целта на документа е да се подчертае колко е важна ролята на учителите в обществото.

Наскоро учителските заплати бяха увеличени с 15% със задна дата от 1 януари 2023 г., по силата на Aнекс към Kолективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование.

Към днешна дата минималната основна заплата на учителите е 1709 лева, според информация на МОН. Такава е сумата и за всички останали педагогически специалисти – ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление „Информационни и комуникационни технологии“, логопеди, психолози, педагогически съветници, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по вид спорт в училищата и детските градини.

Минималната основна заплата за старши учителите и старши възпитателите е 1763 лв., а за главните учители и главните възпитатели – 1831 лв. Директорите получават най-малко 2082 лв. основно възнаграждение, а заместник-директорите – 1926 лв.

За увеличението на заплатите на педагозите са отпуснати общо 524 милиона лева от държавния бюджет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *