7 лева за час по плуване в общинска детска градина

Със 75% – от 4 на 7 лева, поскъпна посещението на деца до 7 години в плувен басейн в общинска детска градина в София, сигнализират родители пред Realno.bg. Те обаче искат анонимност както за тях, така и за конкретната градина, за „да няма проблеми“ с отношението на ръководството и персонала към детето им.

В друг сигнал до медията столичани посочват 8 лева за час по плуване.

Въпреки че таксите в общинските забавачки в страната отпаднаха, а в някои общини допълнителните дейности като английски език, музика, изобразително изкуство, спорт или други, са безплатни по решение на местните администрации, в София всяко отделно занимание се заплаща, а цените продължават да растат, посочват в сигнала си родителите.

Час по плуване вече е 7-8 лева, а останалите дейности са между 4 и 6 лева, казват още те. Децата могат да посещават басейните два пъти в седмицата, там където има подобно съоръжение. Това означава по 14 или 16 лева на седмица.

Разбира се, родителите могат да не плащат за тези дейности, тъй като не са задължителни. Могат и да откажат все по-скъпите детски екскурзии, които частни фирми предлагат в детските градини.

Само за пример, еднодневна екскурзия с автобус от София до Велинград за ден, която предстои в едно от детските градини след седмица, струва 55 лева. В цената влиза транспорт, застраховка и билет за теснолинейка. Ако родителите решат да не пуснат децата си, малчуганите във въпросния ден ще бъдат в смесени групи, тъй като част от персонала със сигурност ще пътува.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *