65 000 работят за немски компании в България

Германия е най-големият стратегически партньор на България, като стокообменът между двете страни за първите пет месеца на тази година надхвърля 5 млрд. евро. 3800 фирми от Германия дават работа на повече от 65 000 души в България, стана ясно на форум на Германо-българската индустриално търговска камара (ГБИТК), с който се отбелязва 30 години официално представителство на германската икономика у нас.

Наскоро търговската камара представи резултати от вътрешна анкета за бизнес средата в България през 2023 година, проведена сред 84 компании. По отношение цената на работната ръка 42% от тях са доволни или много доволни, но едва 14% са доволни от качеството на академичното образование и само 15% са доволните от качеството на професионалното образование в страната.
Недостигът на квалифицирана работна ръка е посочен от компаниите и като един от най-големите рискове през следващите 12 месеца – 66%, следван от разходи за труд – 61%, цени на електроенергия – 45% и рамкови условия на икономическата политика – 42%.

Само 10% от анкетираните са доволни от цената на електроенергията в България. 32% са средно доволни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *