65% ръст на вятърната и соларна енергия в ЕС за 4 години

Капацитетът за производство на вятърна и соларна енергия в Европейския съюз се е увеличил с 65% от 2019 до 2023 г., като на Германия се пада най-големият принос, се казва в доклад на компанията за анализи и прогнози Ember, цитиран от ДПА.
На Германия се падат 22% от увеличението, следва Испания с принос от 13%. Над половината от 27-те страни членки най-малкото са удвоили капацитета си пред периода.

От 2019 до 2023 г. соларният капацитет на ЕС се е увеличил повече от два пъти и е достигнал до 257 гигавата. Това съответства на инсталирането на 230 хиляди соларни модула дневно през четирите години на периода, обясняват авторите на доклада.

Капацитетът на ветроенергийните паркове е достигнал до 219 гигавата. Заради новите мощности делът на вятърната и соларната енергия в енергийния микс на ЕС се е увеличил от 17% на 27%.

От 2019 г. енергийният сектор на ЕС се е променил значително в условията на амбициозни климатични политики и мерки за намаляване на зависимостта от руски природен газ. Според експерта на Ember Сара Браун това е създало реална и устойчива инерция.

„Зелената сделка“ на Европейската комисия има за цел възобновяемите енергийни източници да достигнат дял от 42,5% в ЕС до 2030 г., а до 2050 г. съюзът да постигне климатична неутралност.

(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *