60% от ИТ компаниите у нас са български

59,75% от ИТ компаниите у нас са с българска собственост, а останалите 40.25 на сто – с централен офис в чужбина, показват данните на специализираната платформа за обяви за работа (Job Board) за ИТ специалисти на DEV.BG. Проучването обхваща над 1300 компании с обяви в платформата.

Най-много офиси има в София – 64%, в Пловдив – 11,02 и във Варна. 10.96%.

Бургас, Русе и Велико Търново също се радват на интерес при разкриването на нови офиси на ИТ компании. В сегмента „Други“ присъстват по-малък брой клонове в градове като Плевен, Габрово, Благоевград, Перник, Стара Загора, Казанлък, Троян, Шумен и др.

Микро (с по-малко от 10 експерти) и малките (с 10-30 експерти) фирми водят в класацията с по над 30 на сто присъствие за сметка на големите (с повече от 70 ИТ експерти) и средните (с 31-70 специалисти) бизнеси, които са с по около 15 на сто за всяка категория.

В анализа се посочва, че преобладават продуктовите компании (896 на брой), следвани от консултантските (466), тези, предоставящи услуги (378) и внедрителите на софтуерни системи (също 378). В платформата на DEV.BG компаниите се причисляват към една, две или няколко от посочените дейности. Това е причината общият брой на фирмите в тази информация да надхвърля 1300 (общият брой участници в анализа на сектора), пишат от компанията.

Според проучването, в екипите на над две трети от компаниите в DEV.BG Job Board, ИТ професионалистите са повече от 50 на сто от всички служители, докато в останалите близо 30 на сто от компаниите те представляват по-малка част от екипа – до 50 процента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *