6% спад за 2023 г. в производството на вино в ЕС

Производството на вино в ЕС през 2023 г. ще бъде с около 6% по-малко от предходната заради срива на добивите в Италия и Испания, причинен от аномалиите на времето, сочат данни на Еврокомисията, цитирани от Ройтерс.

В първата си прогноза за годината ЕК посочва, че произведеното в ЕС вино ще възлезе на около 150 милиона хектолитра, като Италия и Испания регистрират спад спрямо 2022 г. от съответно 12 и 14 на сто.

Метеорологични аномалии и гъбични заболявания поразиха лозята в Италия толкова сериозно, че страната ще загуби позицията си на водещ производител и ще бъде изпреварена от Франция. Според италианската селскостопанска асоциация „Колдирети“ (Coldiretti) това се случва за пръв път от девет години насам.

Френското земеделско министерство обяви миналия петък, че обемът на произведеното вино тази година ще бъде подобен на този през 2022 г. и ще бъде с 3 на сто над средния за последните пет години, достигайки 46 милиона хектолитра. Според ЕК френското вино ще бъде в обем 45 милиона хектолитра.

Италианското производство ще се понижи до около 43 милиона хектолитра спрямо 50 милиона хектолитра предходната година, се посочва в комюнике от 2 октомври на „Колдирети“, цитирано от Франс прес.

Един хектолитър е равен на 100 литра, или на 133 стандартни винени бутилки.

/БТА/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *