57% от българските семейства имат автомобил

Националната статистика за доходите, разходите и потреблението на домакинствата в България, част от която Realno.bg публикува преди дни, породи полемика в социалните мрежи доколко отговаря на реалната картина за имотното състояние на населението. Статията вижте ТУК.

Днес ви представяме данните за дела на домакинствата, притежаващи предмети за дълготрайна употреба, като в тази графа с най-голяма тежест за благосъстоянието на българите разглеждаме статистиката за притежанието на леки автомобили. За целта сравняваме официалната информация на НСИ за последните две пълни години – 2022 и 2023 г. Според тях делът на домакинствата, които имат автомобил, се увеличава през 2023 г. с 3,9% до 57,5%. Повече са и семействата, които имат два или повече автомобила – от 5,1% през 2022 г. на 7,3% през 2023 г.

При хората, които признават, че не могат да си позволят да имат и поддържат автомобил, почти няма промяна. Близо 1/3 от анкетираните през 2023 г. казват, че нямат нужда от кола, като година по-рано техният дял е бил по-висок – 38,8%.
На този фон статистиката на МВР към 01.01.2024 г. показва, че в България на отчет се водят 4 030 487 моторни превозни средства. От тях регистрираните леки автомобили са 3 006 214.

Телевизори и перални

По отношение на други предмети за дълготрайна употреба, лидер за българите е телевизорът, като през 2023 г. почти всички домакинства имат собствен телевизионен приемник (99,3%), а 37,9% са с по два и повече телевизора. Неизменна част от българския дом е и хладилната техника – 99,2% от домакинствата в страната (99,5% в градовете и 98,3% в селата) имат хладилник и/или фризер. Пералня имат 97,3% от домакинствата.

Данните са получени от тримесечното наблюдение на домакинските бюджети. Наблюдението е репрезентативно, като се използва случайна извадка от домакинства.

Обикновено домакинство образуват две или повече лица, които живеят в едно жилище или в част от жилище, хранят се заедно и имат общ бюджет, независимо от това дали имат роднински връзки помежду си.

Домакинство е и едно лице, което живее самостоятелно, храни се отделно и има свой отделен бюджет. Колективните домакинства не са обект на изучаване на домакинските бюджети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *