54 € на квадратен метър е средният наем на „Витошка“

Столичният бул. „Витоша” заема 51-во място в класацията за най-скъпи търговски улици в Европа, показват данни от традиционното проучване Main Streets across the World на консултантската компания Cushman & Wakefield, представлявана от Forton в България.

Годината се характеризира с продължаващо възстановяване на наемните нива в сегмента след пандемичния спад, като основната търговска улица в българската столица отчита лек ръст от 4% на годишна база. Така средният месечен наем към момента е 54 евро/кв. м, в сравнение с нивата от 56 евро/кв. м през 2019 г.

И тази година бул. „Витоша” запазва стабилна позиция въпреки отчетливия тренд на промяна в профила на наемателите.

“Като ключова за столицата локация, бул. „Витоша“ продължава да се развива и да привлича нови наематели. Интересът продължава основно от страна на ресторанти и заведения – тенденция, която наблюдаваме от няколко години насам. По редица причини модните марки и другите търговци се насочват главно към моловете и ритейл парковете“, казва Георги Муховски от Cushman&Wakefield Forton.

Инфлацията, макар и намаляваща, лекото покачване на лихвените нива и забавянето на икономическия растеж в световен мащаб са основните фактори, които се явяват предизвикателства и в сектора на търговията на дребно, особено за модните брандове.

По света

Fifth Avenue в Ню Йорк задържа позицията си като най-скъпа търговска улица в световен мащаб и тази година, с наем от 1700 евро/кв.м – 14% ръст спрямо предпандемичните нива.

В 33-то издание на доклада две от най-скъпите търговски улици в света разменят позиции – през 2023 г. на второ място се нарежда европейската Via Montenapoleone в Милано, а с позиция надолу и на трето място към днешна дата застава Tsim Sha Tsui в Хонг Конг.

От топ 10 Европа държи пет от най-престижните локации и три от петте най-скъпи улици в световен мащаб – Via Montenapoleone, New Bond Street в Лондон и популярната Avenues des Champs-Élysées в Париж. Улица Македония в Скопие е най-достъпната ценово в Европа с наем от 28 евро/кв. м.

Топ 10 на най-скъпите улици в света:

Смяна на позициите

Най-голямо изменение в позициите отчита улица Istiklal в Истанбул, която се изкачва от 31-ва до 20-та позиция през 2023 г. Основната причина за това е инфлационната вълна, като наемите в града са се увеличили повече от два пъти за една година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *