470% преразходи по ядрен проект на EDF

Френската енергийна група EDF е подложена на критики заради преразходи и закъснения на ядрени проекти в Европа, пише Euractiv. Компанията изгражда дългоочакваната АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“ във Великобритания, но през 2023 г. обяви увеличение на разходите по проекта и нови забавяния на строежа на двата реактора с вода под налягане EPR. Експерти определят ситуацията на Острова като симптоматична за предизвикателствата, пред които е изправен най-големият оператор на атомни централи в Европа.

ЕDF, която бе национализирана от Франция, търпи репутационни щети и от строежа на нов енергоблок във Фламанвил, Нормандия, като проектът закъснява с 12 години, а преразходите минават 470%. Тези тенденции предизвикаха забележката на френския министър на икономиката и енергетиката Бруно Льо Мер, че „EDF трябва да се научи да се придържа към разходите и графика си“.

Компанията рискува и международната си репутация – президентът на Франция Еманюел Макрон посети Прага, за да защити амбицията ѝ за строителство на реактори в Чехия. Чешкото правителство подчерта приоритета си – спазване на срокове и разходи – и посочи, че макар и единствени в надпреварата, EDF няма запазено място.

EDF има интереси и към проекти в Нидерландия, България, Словения и Словакия, а наскоро загуби конкурс в Полша. Въпреки тези проблеми обаче EDF се радва на по-силната от всякога правителствена подкрепа във Франция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *