46% от хората смятат, че няма да има компромис между власт, миньори и енергетици

47 на сто от анкетираните зрители на предаването „Референдум“ по БНТ вчера вечерта смятат, че по-скоро ще се постигне траен компромис между протестиращите енергетици и миньори и управляващите. 46% от зрителите на обществената телевизия са на противоположно мнение. 7 на сто са без мнение. Това показва специално допитване на „Алфа Рисърч“ за предаването, веднага след като премиерът Николай Денков обяви, че е постигнато споразумение в 7 точки след преговори с представители на миньорите, енергетици и политически формации в Народното събрание.

Очаква се днес документът да бъде гласуван в спешен порядък в Народното събрание от партиите, подкрепящи кабинета.

В социалните мрежи се появиха информации, че част от представителите на миньорите, които са участвали във вчерашните разговори, не са подписали условията и ще продължат с протестните си действие.

Според друга информация синдикални лидери, които представляват работниците в ТЕЦ „Бобов дол“, са удовлетворени от условията и веднага след край на срещата, по тъмно са отишли при протестиращите работници на магистрала „Струма“ при пътен възел Бинека край Дупница, за да ги убедят, че това ще е последната нощ на протестите. В тази връзка се очаква блокадата на АМ „Струма“ да бъде вдигната веднага след като днес по обед споразумението бъде гласувано в Народното събрание.

Остава въпросът дали тази стъпка ще бъде последвана от други миньори и енергетици, които продължават да протестират на магистрала „Тракия“ и Прохода на Републиката, или те ще продължат да отстояват позициите си.


Инж. Любомир Спасов, изпълнителен директор на ТЕЦ „Бобов дол“, е седнал между политически лидери по време на 8-часовите преговори за бъдещето на въглищните централи в парламента вчера. Според прогнозите именно хората от ТЕЦ „Бобов дол“ първи ще вдигнат блокадата на АМ „Струма“ днес, тъй като ръководството е удовлетворено от обещаното.
Снимка: Фейсбук профил на Явор Божанков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *