46% от световното население иска АЕЦ

Нарастване на подкрепата за развитие на атомната енергия в световен мащаб показват резултати от мултинационално проучване на общественото мнение, направено от компанията за маркетингови проучвания Savanta по поръчка на енергийните консултанти Radiant Energy Group. Индексът Публични нагласи към чистата енергия (PACE) е „най-голямото в света публично публикувано проучване за това какво мислят хората за атомната енергия“, като данните са събрани от над 20 000 респонденти от 20 страни, пише World-nuclear-news.org.

Savanta е интервюирала онлайн 20 122 пълнолетни граждани от 20 страни в периода 17 октомври – 14 ноември 2023 г. Сред избраните държави има четири, които не развиват атомна енергетика – Австралия, Италия, Норвегия и Филипините.

Според проучването 46% от запитаните подкрепят използването на ядрена енергия, докато 28% са против нея. „За“ се обявяват три пъти повече от запитаните, в сравнение с тези, които са „против“ в две от най-населените страни в света – Китай и Индия.

Предпочитанията към атомната енергетика са по-големи в сравнение с вятърните паркове, биомаса от дървета или газ с улавяне и съхранение на водород. 25% смятат, че тяхната страна трябва да се фокусира върху атомната енергия, като по-предпочитани от нея са само големите соларни паркове – 33%.

66% смятат, че атомната енергия е най-надеждният източник на топлинна енергия. В глобален мащаб 79% от респондентите заявяват, че се безпокоят за ядрената безопасност. От тях обаче 40% подкрепят използването на атомната енергия, докато 33% за против.

Цялото проучване може да прочетете ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *