30%, 2%… И вълкът сит, и енергетиката на парчета

Автор: Страхил Иванов, Realno.bg

По време на предизборна кампания заиграването със страховете на избирателя е традиция, като за пореден път в „играта“ бе вкарана цената на електроенергията за битовите потребители. Това се прави почти винаги. Още преди началото на кампанията бе ясно, че цената на тока за домакинствата няма да се повиши, след като единодушно депутатите от последното Народно събрание решиха да отменят либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители с година. И изведнъж – служебен министър, до 30% поскъпване, заявления от АЕЦ „Козлодуй“, ама ще го оттеглят, ама няма да е 30%, няма да го позволят… И накрая председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов побърза да обяви „добрата“ новина – повишението ще е с около 2% за страната.

Трябва да отбележим, че подобни прогнози от КЕВР никога не са правени толкова рано. Въпреки че всички домакинства в страната трябва да са доволни, това е алогично на всичко случващо се на пазара на електроенергия. Пазарът на едно се успокои в последната година, но цената на електроенергията продължава да е сравнително висока, независимо че рядко превишава 150 лева за мегаватчас. Само да припомним, че от КЕВР повишиха цената на тока за бита с повече от 4 процента, позовавайки се именно на високата цена на електроенергията на едро. А тя беше около 100 лева за мегаватчас. Освен това, заради компенсациите за бизнеса, когато цената на енергийната борса беше висока, във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ се натрупа дефицит от около половин милиард лева, който продължава да расте.

На журналистически въпрос Иванов отговори, че в тези 2 процента сега са включени и парите, които трябва да отидат за попълване на дефицита във фонда. Сериозно ли с 2% увеличение на цената на тока ще се попълнят липси от половин милиард лева? Съмнявам се. Всъщност, не се съмнявам, това няма как да се случи!

Веднага някои ще кажат, че цената на електроенергията за домакинствата в България е много висока и без това. Но всъщност тя е най-ниската в Европа. Вижте само цените на енергийните борси в Европа и у нас, и сами ще разберете това. Ето защо и никой не смее да либерализира пазара на тока и за домакинствата.

Както по време на предизборната кампания повишиха пенсиите, така и никой не посмя да „пипа“ сериозно цената на тока. Тази заигравка със заявлението от АЕЦ „Козлодуй“ беше просто пушилка, за да се заблуди благият избирател, че някой мисли за него. Но заиграването с избирателите трае само месец. После това повишение от около 2% ще го платим след време всички, когато искаме или не, цената на електроенергията ще се повиши наистина драстично. Лошото е, че тогава дори и поредни избори няма да ни спасят от неизбежното, защото енергетиката не се управлява на парче, а дългосрочно. В България обаче се случва точно обратното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *