30% спад на трафика по Суецкия канал заради хусите

Приходите на Египет от експлоатацията на Суецкия канал са намалели с 40% от началото на годината, след като големи компании за морски превози пренасочиха корабите си от маршрута, заради атаките на йеменските хуси. Това стана ясно от думите на директора на Администрацията на Суецкия канал адмирал Осама Рабие, цитиран от онлайн изданието „Масрауи“ и БТА.

Трафикът по ключовия търговски път е намалял с 30% между 1 и 11 януари на годишна база. 544 плавателни съда са преминали през канала от началото на 2024 г., докато за същия период на 2023 г. те са били 777.

Вече няколко седмици свързаните с Иран йеменски бунтовници нападат търговски кораби в Червено море в знак на подкрепа за палестинската групировка „Хамас“, отбелязва изданието.

Само кораби, които не са могли да забавят курсовете си, са поели по заобиколния маршрут покрай нос Добра надежда в Република Южна Африка, а останалите изчакват стабилизирането на ситуацията, посочи Рабие. По думите му опасенията на морските превозвачи не биха могли да се преодолеят с намаления на таксите или други финансови стимули от страна на управлението на Суецкия канал.

„Голяма част от стоките ще се върнат, след като проблемите свършат“ добави Осама Рабие.

Суецкият канал, който е най-късият морски път между Азия и Европа, свързва някои от най-големите потребители на стоки и доставчици на двата континента. През него минава около 12% от световната търговия, което представлява над 30% от международния трафик на контейнеровози, или стоки за над 1 трилион долара годишно.

Морският път е ключов източник на чуждестранна валута за Египет, от която страната изпитва недостиг в момента. Последиците от напрежението в Червено море създават допълнителни затруднения за страната, която вече изпитва проблеми, свързани с войната в съседен Судан и кризата в ивицата Газа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *