30% повече фалити прогнозират за Германия през 2024 г.

Броят на корпоративните фалити в Германия силно се е увеличил през 2023 г., но това може да е само началото, предупреждава германският в. Handelsblatt, цитиран от БТА.

Експерти очакват случаите на несъстоятелност на компании да се увеличат с над 30 процента през новата година, сочи анализ, изготвен по поръчка на изданието от консултантската компания Falkensteg.

През 2023 г. в най-голямата европейска икономика фалит са обявили близо 15 000 фирми, което е увеличение с 26% спрямо предходната година. Все по-често засегнати от тенденцията са компании с оборот от над 10 милиона евро, оценяват експертите.

С тези данни Германия се нарежда над средното световно ниво за корпоративни фалити, според кредитния застраховател Allianz Trade.

Тенденцията не се дължи единствено на „отложения ефект“ от периода на пандемията.

„През 2024 г. може да се сблъскаме с увеличаване на фалитите с над 30 процента“, предупреждава Йонас Екхарт, партньор във Falkensteg.

Тази прогноза е значително по-песимистична от изготвяната от други експерти, като според Allianz Trade може да се очаква увеличаване на фалитите с „едва“ 10%.

„Истинският ефект от множеството кризи през 2023 г. ще се отрази на броя на случаите на несъстоятелност едва през новата година“, посочва Екхарт. Неблагоприятната тенденция остава насочена основно към секторите на търговията, модата и здравеопазването, както и към недвижимите имоти и строителството. По-тежка ситуация обаче може да се очертае също така в ресторантьорството, производството на машини и промишлено оборудване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *