2024 – Година на Дракона, който не обича фалша

Автор: Доц. д-р Валентина Григорова-Генчева*

2024 година по лунния календар ще премине под егидата на Зеления дървен дракон. Тя започва на 10 февруари 2024 г. и приключва на 28 януари 2025 г..
Това е една от най-нетърпеливо очакваните години на изток, тъй като се вярва, че ще бъде година на възход, нови възможности и изобилие.

Драконът е единственият знак от лунния календар, който не е реално съществуващо животно, а митично същество. Въпреки страховития си вид, според китайската митология, драконите са небесни същества – символизиращи щастие и благополучие. Тези легендарни създания съчетават в себе си смелост, страст, гъвкавост, амбиция, творческа искра и интелигентност. Отново според китайската митология, именно драконите помагат на хората да печелят важни битки и да преодоляват препятствия.

Драконът е петият символ в 12-годишния цикъл на китайските зодиакални знаци. Под знака на дракона са годините: 1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012, 2024. Родените под знака на Дракона имат изключителни творчески способности и лидерски умения. Те успяват да постигнат целите си и да намерят решение на всеки проблем. Остроумни и благородни, те винаги са съпътствани от много и добри приятели.
Годината на Зеления дървен дракон се свързва с елемента дърво и то с младо, свежо, пълно със сила и гъвкавост растение. В символичен план зеленото е цвят на надеждата, така че трябва да очакваме настъпването на период, изпълнен с човечност, с подкрепа за по-слабите, с нови възможности за развитие.

Новата година по лунния календар ни подготвя редица приятни изненади, от нас се изисква да реагираме своевременно и да се адаптираме бързо към новите ситуации.

Цветовете на предстоящата нова година са червеният (който свързваме с огъня, бълващ от устата на дракона, но и с любовта и енергията) и зеленият – на елемента дърво, късмета, надеждата и обновлението.

Препоръчително е да се носят бижута от благородни метали и дърво, защото небесният покровител на 2024 г. не обича фалша и имитациите. Най-популярни за годината на дракона камъни са ясписът и тигровото око. Талисман за родените в годината на дракона е сапфирът.

*Доц. д-р Валентина Григорова-Генчева работи за Първа инвестиционна банка от 2001 г. Тя създава и ръководи единствения по рода си в България банков департамент, специализиран за сделки с благородни метали, инвестиционни консултации и нумизматични експертизи. Води магистърски курс от лекции на тема „Културното наследство: пазар и инвестиции” в СУ „Св. Климент Охридски” и магистърски курс „Пазари и инвестиции в благородни метали“ във ВУЗФ. Автор е на публикации в областта на историята, археологията и нумизматиката.

По традиция Fibank предлага инвестиционни продукти, посветени на новата година по китайския календар. Сребърна монета и сребърно кюлче.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *