140 компании от Унгария ще участват в проекта АЕЦ „Пакш“-2

Първият бетон за новата атомна централа „Пакш-2“ в Унгария ще бъде излят в началото на 2025 година. Паралелно с това ще започне и производството на оборудване за двата нови реактора ВВЕР-1200 от трето поколение, които се изграждат по междуправителствено споразумение между Унгария и Русия. Това обяви генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов, цитиран от информационна агенция Nucnet.

Руската корпорация е изпълнител по проекта за разширяване на съществуващата атомна централа край река Дунав. По-рано тази година започнаха изкопните работи за двата енергоблока, като се очаква над 140 компании от Унгария да участват в реализирането на различни дейности по проекта.

Унгарският ядрен регулатор издаде строително разрешение за АЕЦ „Пакш“-2 през август 2022 г. Външният министър Петър Сиарто наскоро заяви, че завършването на проекта до 2030 година остава „реалистична цел“.

Съществуващата АЕЦ „Пакш“ е единствената атомна електроцентрала в Унгария. С четирите си енергоблока ВВЕР-440 тя осигуряват около 48% от електроенергията в страната.

България спря същите реактори в АЕЦ „Козлодуй“

Припомняме, че под натиск на ЕС България затвори първи, втори, трети и четвърти енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“, които работеха с идентични реактори като тези в АЕЦ „Пакш“ – ВВЕР-440. Първи и втори енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ бяха спрени на 31 декември 2002 година с решение на правителството на Симеон Сакскобургготски. Трети и четвърти енергоблок бяха извадени от „строя“ на 31 декември 2006 година по време на кабинета „Станишев“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *