$14 млрд. от Apple за Ирландия отново са на дневен ред

Топ правният съветник на Съда на Европейския съюз препоръча в четвъртък магистратите да вземат ново решение по дългогодишния данъчен казус за 13 милиарда евро (14 милиарда долара) между Apple и Брюксел, предаде AFP.

Емблематичният случай е една от най-ожесточените битки между Европейската комисия и технологичните гиганти, датиращ от 2016 г., когато изпълнителната власт на ЕС обвини Ирландия, че е позволила на Apple да не плати от 13 милиарда евро данъци, напомня Франс прес. ЕС твърди, че между 2003 г. и 2014 г. Apple е насочила необложени приходи, спечелени в Европа, Африка, Близкия изток и Индия, към Ирландия, която е европейският център за технологичните корпорации. Брюксел твърди, че това представлява незаконна „държавна помощ“ от Ирландия.

Становището на генералния адвокат Джовани Питруцела не е обвързващо за съда, но е влиятелно и ще се приеме като знак за посоката, в която поема делото. Най-висшият съд на ЕС разгледа жалбата на ЕК по-рано тази година срещу решение от 2020 г. на по-долна инстанция за анулиране на заповедта Apple да върне парите. Но според Питруцела Общият съд е „допуснал поредица от грешки в правото“ и затова той препоръча отмяна на предишното решение. „По мнението на генералния адвокат следователно е необходимо Общият съд да извърши нова оценка“, се казва в изявление на Съда на ЕС.

Окончателното решение се очаква до няколко месеца.

Apple отхвърли твърденията на комисията. „Решението на Общия съд беше много ясно, че Apple не е получила селективно предимство и никаква държавна помощ и ние вярваме, че това трябва да бъде потвърдено“, се казва в изявление на Apple.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *