11 лири на час става минималната заплата в Англия

Минималната заплата във Великобритания ще бъде увеличена от 1 април 2024 година и ще достигне 11 лири на час (12,67 евро), пише БТА, цитирайки световните агенции. Новината ще обяви британският финансов министър Джереми Хънт по време на конгреса на Консервативната партия.

Сега минималната почасова заплата е 10,42 лири (12 евро), определена от правителството на 1 април тази година. Тази промяна ще засегне и много българи, които работят на Острова. Според различни оценки те са над 250 хил. души.

Правителството на Обединеното кралство определя националната минимална заплата и националната жизнена заплата всяка година. Тези показатели се отнасят за всички фирми, независимо от размера и формата на собственост. Минималната заплата в Англия не е еднаква за всички. Размерът на почасовите ставки зависи от възрастта на специалиста. В допълнение, отделна категория включва стажанти, тоест хора, които все още учат в училище и в същото време преминават професионална практика. Стажантите получават най-ниската заплата. Служителите, навършили 23 години, получават пълната минимална ставка и тази ставка се прилага за всички служители до пенсиониране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *