Със 119 лв. е реалното покачване на минималната заплата

Минималната работна заплата ще стане 933 лв. от 1 януари 2024 г., реши правителството. Размерът ѝ ще се повиши с 19,6%, или със 153 лв. спрямо сегашната й стойност, съобщиха от МС.

723.98 лв. е нетната сума след всички удръжки и данъци, показват счетоводните калкулатори (без добавки, облекчения и пр.).

До края на тази годината МРЗ е 780 лв., което нетно е 605.27 лв. Тоест реалното увеличение ще бъде с 118.71 лв.

Новият размер е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда, според които минималната работна заплата за страната за следващата календарна година се определя в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година.

„Предлаганият нов размер на минималната работна заплата ще допринесе за намаляване на бедността сред работещите и на неравенствата в разпределението на доходите. Ръстът на най-ниското възнаграждение за труд ще повиши покупателната способност и потреблението на най-нискодоходните групи от пазара на труда и ще увеличи мотивацията на работната сила за включване в заетост“, изтъкват от МС.

С 477 евро бруто България отново ще е на последно място в ЕС след Румъния и Латвия, където сумата съответно е 604 евро и 620 евро по последни данни на Евростат от юни. В Румъния обаче минималната заплата вече беше увеличена от 1 октомври на 3300 леи, което е близо 1300 лв. А от началото на следващата година може да има още едно увеличение.

От 1 януари 2024 г. минималната часова работна заплата ще бъде 5,58 лв., реши от правителството.

Според премиера Николай Денков страната ни трябва да излезе от ситуацията, при която икономиката привлича инвеститори главно с ниското заплащане на труда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *