118-етажният „Мердека“ засенчи „Петронас“ в Куала Лумпур

Инженерно-строителната компания Samsung C&T Corp. обяви, че е завършила изграждането на втората по височина сграда в света – 118-етажен небостъргач в Куала Лумпур, Малайзия, съобщи Йонхап, цитирана от БТА.

Високият 679 метра небостъргач „Мердека 118“ бе официално открит вчера в централната част на малайзийската столица, посочи в изявление най-големият конгломерат в Южна Корея.

Кралят на Малайзия султан Абдула Шах заяви по време на церемонията по откриването, че „малайзийците трябва да се чувстват горди, защото „Мердека 118″ е доказателство за непрекъснатия успех на Малайзия“.

Сградата е втора по височина в света след „Бурдж Халифа“ в Дубай, която се извисява на 828 метра. Тя също бе изградена от Samsung C&T Corp. през 2009 г.

С обща площ от около 673 900 квадратни метра „Мердека 118“ е многофункционална сграда, в която се помещават офиси, хотел от висок клас и търговски център. Използваните в изграждането на небостъргача стоманени пръти имат обща дължина около 40 000 километра – приблизително колкото е и дължината на екватора на Земята.

През 1998 г. Samsung C&T Corp. издигна високите 452 метра кули близнаци „Петронас“ в Куала Лумпур, които тогава бяха най-високите сгради в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *