10 000 българи купили сръбски динари за „Рамщайн“ в Белград

Заради концерта на „Рамщайн“ в Белград на 25 май, българите са изкупили повече сръбски динари, отколкото за целия месец април, отчитат от Tavex. Според данните на компанията, през май 2024 г. броят на клиентите, закупили сръбската валута, се е увеличил със 115% в сравнение със същия период на миналата година. Общият обем на продажбите е нараснал с 150%, поставяйки нов рекорд за българския пазар.

Организатори и хотелиери в Белград са отчели регистрация на 120 000 души, пристигнали специално за двата концерта на група „Рамщайн“. От България са дошли над 10 000 души, като всеки е сменил и е носил със себе си между 15-30 хил. сръбски динара, твърдят от компанията.

Родните туристически агенции организираха специални екскурзии за феновете на немските рок гиганти. Европейското турне на „Рамщайн“ отбелязва началото на летния сезон на пътуванията и демонстрира новата тенденция за екскурзии, свързани с големи културни събития. Валутните дилъри вече забелязват някои нови тенденции в търсенето на валути от българските туристи за предстоящите седмици.

През последните два месеца се наблюдава засилен интерес към китайския юан. Очаква се търсенето на валути за Албания и Босна да достигне своя летен пик съвсем скоро.
Проучване на Европейската комисия показва, че 60% от европейците планират поне едно пътуване до чужбина през 2024 г., като културните събития са сред основните мотиватори за тези пътувания.

Според статистиката на Световната туристическа организация (UNWTO), музикалният туризъм е нараснал с 10% в световен мащаб през последните три години, като големите концерти играят ключова роля в този растеж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *